Ooit

Ooit, which in English means something like ‘ever’, was designed for the newly built faculty of Economics of the Hanzehogeschool in the City of Groningen. The shape of the work was inspired by the bubbles used by cartoonists to show an idea taking shape. The oval and round shapes contain a digitally manipulated image of the Wadden area (a flat stretch of coast subjected to the continuous cycle of high and low tides). The word ‘Ooit’ or ‘ever’ has no set meaning – it refers to an indefinite, undefined time. Hence its connection with the marshy landscape which, with its vast spaces, summons up similar connotations. The landscape shown in the image seems to be hinged onto the horizon, reflecting clouds in the water’s surface.

The work seems to rise up out of the central hall of the building. The last oval is on the roof and forms a point of contact with the world outside the faculty building, also at night when the work lights up. Ooit’s contemplative character and its correlation with the advanced technology of which it is made, refer to the scholarly activities of the economics faculty.

The digitally manipulated images have been sprayed by airbrush technique onto canvas through which light can pass. The canvas is spanned on an aluminium construction within which neon lights have been attached. The image is visible on both sides of the ovals. The large oval is 300 cm wide, the other three shapes are round with a diameter of 160 cm, 120 cm and 90 cm respectively.

The newly built Faculty of Economics of the Hanzehogeschool is situated on the outskirts of the City of Groningen. Ooit’s is located in the central hall of the building.

Idee & execution: Martine Neddam
Commissioned by: Hanzehogeschool, Groningen
Completion 1995
Construction: Neon Weka, Holland